Voeg je koptekst hier toe

De stad Tienen zal met het project ‘Wifi4EU’ in het voorjaar een gratis publiek wifinetwerk uitrollen in de binnenstad. Dit netwerk creëert een meerwaarde voor de bezoekers en inwoners van de stad, maar kan ook ingezet worden voor andere smart city-toepassingen.  

‘WIFI4EU’ is een project van de Europese commissie dat een gratis publiek wifinetwerk wil promoten op publieke plaatsen. De stad Tienen schreef zich in voor het traject en voorziet de uitrol ervan in het voorjaar van 2021.                            

“In eerste instantie voorzien we 10 ‘acces points’ in het stadscentrum om een aantal locaties te voorzien van gratis wifi”, vertelt schepen van interne en externe dienstverlening Gijsbrecht Huts. “Zo zullen de inwoners en bezoekers op de Grote Markt, Kalkmarkt en Veemarkt, in de Nieuwstraat en het aansluitend gedeelte van de Spiegelstraat, op Heldenland en het Stationsplein en ter hoogte van de bushalte in de Gilainstraat gebruik kunnen maken van gratis internet.”

“Als stad zetten we volop in op digitalisering”, vervolgt de schepen. “Daarnaast willen we meer beleving creëren en de handel en horeca ondersteunen. Als je binnenkort op de mooi vernieuwde Grote Markt van gratis internet gebruik kunt maken, dan is dat een leuke meerwaarde. Op termijn kan de stad ook sensoren enten op dit netwerk voor diverse toepassingen. Zo is het bv. mogelijk om de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeers- en bezoekersstromen in kaart te brengen en anonieme data te verzamelen conform de wetgeving inzake gegevensbescherming. Deze gegevens kunnen dan op hun beurt ingezet worden om het beleid bij te sturen en op termijn te evolueren naar een smart city. Tot slot geven we met dit project iedereen, zonder onderscheid, toegang tot het internet, wat dan weer bijdraagt tot het realiseren van de SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.”

De stad Tienen volgt hiermee het voorbeeld van steden als Gent, Sint-Niklaas, Puurs,  Kortrijk en Oudenaarde en trekt jaarlijks een budget van 12.000 euro uit voor dit project. De Europese commissie verleent eenmalig een subsidie van 15.000 euro. In Tienen zal Citymesh voor de implementatie zorgen.

Thank you for your vote!
Beoordeling plaatsen: 0 van 5 (volgens 0 votes)

Copyright ©  10 FM 2021. –  Privacybeleid – Cookies