Samen bouwen aan een 'healing environment'

De gebouwen van het regionaal ziekenhuis, campus Mariëndal aan de Kliniekstraat en campus Sint-Jan aan de Houtemstraat, zijn een vertrouwd beeld voor de meeste Tienenaren. Maar niet meer voor lang, want de oude gebouwen ruimen plaats voor een gloednieuw ziekenhuis, dat beide campussen onder één dak samenbrengt.

In november bereikten de stad Tienen en het regionale ziekenhuis een akkoord over de bouwlocatie van de nieuwe campus: de Sint-Jansite. Deze locatie kwam na intensief onderzoek als meest geschikte uit de bus. Naast vele praktische voordelen, biedt de site de mogelijkheid om er niet alleen een ziekenhuis te bouwen, maar een ‘healing environment’ te creëren, waar patiënten in alle rust kunnen herstellen. Met ruimte voor de stadsakker, een ligweide, een speeltuintje en veel groen zal de vernieuwde site ook een meerwaarde zijn voor de buurt.

Een tweede mijlpaal in het proces was de aanstelling van architectenbureau VK, dat een compact en functioneel ontwerp zal tekenen. “De tekeningen die we jullie voorleggen, zijn een eerste ontwerp”, vertelt algemeen directeur van RZ Tienen dr. Hans Struyven. “Nu willen we ons oor te luister leggen bij toekomstige gebruikers van het ziekenhuis en de buurtbewoners om hun noden te vertalen naar een definitief ontwerp. We onderzoeken ook de mogelijkheid om externe diensten die gelinkt zijn aan het ziekenhuis, onder te brengen in het nieuwe gebouw. Zo kan er ingezet worden op geïntegreerde zorg.”

Verder overleg met de buurtbewoners wordt in de loop van 2021 gepland. Voor de start van de bouwwerken in 2024 staan ook nog de subsidieaanvraag, de werving van de nodige omgevingsvergunningen en het uitschrijven van aanbestedingen op het programma.

Thank you for your vote!
Beoordeling plaatsen: 0 van 5 (volgens 0 votes)

Copyright ©  10 FM 2021. –  Privacybeleid – Cookies